5 najlepszych pokarmów które chronią przed cukrzycą lub ją leczą

Znalezienie najlepszego jedzenia do jedzenia, gdy masz cukrzycę, nie musi być trudne. Warto pamiętać jednak, że niektóre pokarmy powodują ogromne skoki poziomu cukru, podczas gdy inne faktycznie obniżają poziom cukru we krwi. Nie ma też magicznego lekarstwa na cukrzycę, ale możesz podjąć kroki, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nią w przyszłości. Wiele z naszego ryzyka ma podłoże genetyczne, ale czynniki związane ze stylem życia, takie jak ćwiczenia i zdrowa dieta, mogą zmniejszyć to ryzyko. Czym właściwie jest zdrowa dieta zapobiegająca cukrzycy? Oto 5 najlepszych pokarmów które chronią przed cukrzycą lub ją leczą i które możesz jeść codziennie, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na tę chorobę.

Orzechy

Stale podwyższony poziom cukru we krwi jest jednym z czynników ryzyka cukrzycy, a im więcej podjadasz rafinowanych węglowodanów, tym bardziej niestabilny staje się poziom cukru we krwi. Aby ograniczyć popołudniowy apetyt na węglowodany, podjadaj pokarmy bogate w białko i tłuszcze, takie jak orzechy. Ponadto orzechy są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które powiązano ze spowalnianiem rozwoju cukrzycy typu 2.

Jajka

Regularne spożywanie jajek może na kilka sposobów zmniejszyć ryzyko chorób serca, które są często spowodowane cukrzycą. Jajka mogą zmniejszać stan zapalny, poprawiać wrażliwość na insulinę, zwiększać poziom cholesterolu HDL (dobrego) oraz modyfikować wielkość i kształt cholesterolu LDL (złego). Spożywanie wysokotłuszczowego śniadania z jajkami o niskiej zawartości węglowodanów może pomóc osobom z cukrzycą w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi przez cały dzień. Co więcej, niektóre badania sugerują, że jedzenie jajek może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Owsianka

Cztery gramy błonnika w jednej filiżance płatków owsianych sprawiają, że miska na śniadanie zapewni ci uczucie sytości na długi czas, a nawet może zapobiec podjadaniu przed obiadem. Niedawne badanie wykazało, że osoby, które spożywają dużo błonnika, obniżyły ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 18 procent w porównaniu z osobami, które spożywały tego błonnika znacznie mniej. Błonnik pomaga utrzymać stały poziom cukru we krwi, co może również pomóc obniżyć ryzyko rozwoju cukrzycy.

Brokuły

Brokuły to jedno z najbardziej odżywczych warzyw. Pół szklanki ugotowanych brokułów zawiera tylko 27 kalorii, a także ważne składniki odżywcze, takie jak witamina C i magnez. Brokuły mogą również pomóc w kontrolowaniu poziomu cukru we krwi. Badania wykazały, że spożywanie brokułów prowadzi do obniżenia poziomu glukozy we krwi u osób z cukrzycą, co może być prawdopodobnie spowodowane sulforafanem, substancją chemiczną w warzywach kapustnych, takich jak właśnie brokuły i kiełki

Ocet jabłkowy

Ocet jabłkowy jest popularny wśród fanatyków zdrowej żywności nie bez powodu. Sfermentowany kwas octowy pomaga poprawić wrażliwość na insulinę, obniżyć poziom cukru we krwi i zmniejszyć reakcję na poziom cukru we krwi nawet o 20% w połączeniu z posiłkami bogatymi w węglowodany. Ze względu na wysoką kwasowość octu jabłkowego, najlepiej spożywać go w formie połączonej z wodą, aby uniknąć uszkodzenia zębów i przełyku. Zacznij powoli, od jednej łyżeczki do herbaty.