Pulpety z warzywami

Pulpety z warzywami to pomysł na danie, które łączy wszelkie walory kuchni wegetariańskiej z wielką zaletą dań mięsnych, a więc aromatycznymi klopsami z mięsa wieprzowego. Stanowią idealny pomysł na obiad dla całej rodziny, które pięknie wygląda, smakowicie pachnie i smakuje.

Składniki na pulpety z warzywami

Przepis na pulpety nie jest bardzo restrykcyjny i można go modyfikować według własnego uznania, dodając składniki, które szczególnie lubimy.

Do przygotowania klasycznej wersji pulpetów potrzebne Ci będą: 4 łodygi selera naciowego, średniej wielkości cukinia, 3 ząbki czosnku, pól kilograma mięsa wieprzowego (najlepiej z szynki), jajko, 500ml przecieru pomidorowego, 2 łyżki stołowe oleju, 2 łyżki bułki tartej, garść posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz. Jeśli przepadasz za pikantnymi potrawami, warto również przygotować dwie papryczki chili.

Przygotowanie pulpetów z warzywami

Mięso umyj, odkrój białe błonki i nadmiar tłuszczu, a potem pomiel na maszynce z drobnymi oczkami. Przełóż je do miski i wymieszaj z solą, pieprzem i jajkiem. Uformuj z niego małe kuleczki, a potem włóż na 12 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni. Obierz seler, cukinię, czosnek i cebulę. Seler i cukinie pokrój w kostkę, cebulę w półksiężyce, a czosnek przeciśnij przez praskę. Pokrój również w malutką kosteczkę papryczki chili. Jeśli chcesz, aby sos był bardziej pikantny, dodaj również wszystkie pestki z papryczek. Na dużej patelni rozgrzej olej i podsmaż warzywa aż się przyrumienią. Po chwili dodaj przecier pomidorowy i pół szklanki wody. Wymieszaj całość i duś przez kilka minut. Na koniec dodaj podpieczone klopsiki i gotuj w sosie z warzywami przez piętnaście minut. Całość posyp posiekaną pietruszką i podawaj z kuskusem, ryżem albo kaszą. Do warzyw można również dodać czerwoną paprykę i bakłażany, a wtedy podstawa będzie przypominała francuską potrawę ratatouille. Miłośnicy zielonych warzyw mogą wymienić kilka składników w sosie pomidorowym na zielone szparagi, brokuły i groszek cukrowy. Każdy wariant świetnie sprawdzi się z mięsem wieprzowym i pomidorowym sosem.